
10 belangrijke veranderingen op het gebied van vervoer
De helft minder CO2-uitstoot in 2030 en een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Dat kan nogal 'groot' voelen. Dat geldt ook voor de overgang duurzamer vervoer. Daarom maken wij het concreet. Welke veranderingen kunnen jou de komende jaren raken, als ondernemer of als particulier? Wij zetten het voor je op een rij.
De komende jaren gaat het vervoer veranderen. Het is de bedoeling dat het schoner wordt, zodat we bijdragen aan de klimaatdoelen. Hieronder hebben we tien belangrijke veranderingen voor je op een rijtje gezet. Zaken om nu al rekening mee te houden. Vijf voor ondernemers, vijf voor particulieren.
5 belangrijke veranderingen voor ondernemers
1. Zero-emissiezones voor bestelauto’s en vrachtwagens
Vanaf 1 januari 2025 voeren zo’n dertig steden een zero-emissiezone in. Die milieuzone mag je alleen in met een elektrisch voertuig. Of met een voertuig op waterstof.
Het verschilt per stad wanneer de zero-emissiezone ingaat. In sommige gevallen kun je een ontheffing vragen: dan mag je alsnog de stad in. Bijvoorbeeld omdat het financieel niet mogelijk is om een schoner voertuig te kopen. Meer weten? Lees Zero-emissiezones? Dat zit zo.
Wil of kun je niet zelf een elektrische bestelbus kopen? Veel ondernemers denken erover in de toekomst over te stappen op deelvervoer. Ook een interessante mogelijkheid.
Een belangrijke verandering: vanaf 2026 geldt in Nederland een vrachtwagenheffing.
2. Verplichte laadpunten bij bedrijven
Heb je een bedrijfspand met meer dan twintig parkeerplaatsen? Dan moet je vanaf 1 januari 2025 minimaal één laadpaal hebben op het terrein. Zo maak je het medewerkers en klanten mogelijk om hun elektrische auto op te laden.
3. Vrachtwagenheffing
Vanaf medio 2026 geldt in Nederland een vrachtwagenheffing voor bijna alle snelwegen en een aantal N-wegen. Deze heffing is bedoeld om schoner vervoer aan te moedigen. Met de vrachtwagenheffing betaal je per gereden kilometer. Hoe lager de uitstoot van de vrachtwagen, hoe lager het tarief dat je betaalt.
Dit zijn een aantal veelgestelde vragen over de vrachtwagenheffing.
4. Belastingvoordeel voor elektrische fiets, bakfiets of vrachtfiets
Koop je voor je bedrijf een elektrische (bak)fiets? Of een elektrische vrachtfiets (cargobike) of speedpedelec? Kijk dan of je gebruik kunt maken van (fiscale) voordelen. Bijvoorbeeld de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hierbij mag je een deel van de aanschafkosten aftrekken van de fiscale winst. Daardoor betaal je minder belasting.
Ook is er de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Die geldt voor milieuvriendelijke investeringen, zoals schoner vervoer. Met die regeling heb je meer vrijheid hoe je deze kosten afschrijft. Daardoor betaal je mogelijk minder belasting.
Ten slotte is er de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Ook met deze regeling kun je een deel van je kosten aftrekken van de winst.
5. Belastingvoordelen voor elektrische auto’s worden afgebouwd
De fiscale voordelen voor elektrische auto’s worden stap voor stap afgebouwd. Denk aan de wegenbelasting en bpm (aanschafbelasting). In 2025 betaal je 25% van de wegenbelasting. In 2026 wordt dat 75%. En vanaf 2030 betaal je 100%: dan is de korting dus verdwenen. De bpm-vrijstelling voor elektrische auto’s is per 1 januari 2025 gestopt.
Jammer, maar ook zonder deze voordelen kan een elektrische auto goedkoper zijn dan een brandstofauto. De aanschafprijs is inderdaad vaak hoger. Maar wil je weten wat financieel de beste keuze is? Houd dan rekening met alle kosten. Denk aan onderhoud, brandstof (of opladen) en verzekeringen. Met de tool van Nationale-Nederlanden krijg je inzicht in de totale kosten van elektrisch rijden.
Ook is het goed om te weten dat de overheid met de opbrengst van de vrachtwagenheffing ondernemers helpt om hun vervoer duurzamer te maken. Bijvoorbeeld met subsidie voor elektrische vrachtwagens.
5 belangrijke veranderingen voor particulieren
1. Strengere milieuzones
Naar de stadmet de auto?Check of er voor je bestemming een milieuzone geldt. Vanaf 2025 worden de regels voor milieuzones namelijk strenger. Je dieselauto moet dan minimaal emissieklasse vier of vijf hebben. Anders mag je de milieuzone niet in.
Op deze pagina vind je meer informatie over de milieuzones. Ook kun je daar de Milieuzonecheck doen. Vul je kenteken in en controleer zo of je toegang hebt tot milieuzones.
2. Meer ruimte voor fietsers, voetgangers én groen
Geen verandering in wetten of regels, maar in je omgeving. In steeds meer gemeenten verdwijnen parkeerplekken om ruimte te maken voor voetgangers, fietsers en groen. Dat betekent soms langer zoeken naar een parkeerplekje. Of langer wachten op een parkeervergunning. Maar het betekent ook een groenere omgeving. En meer ruimte voor kinderen om te spelen.
Met een (bak)fiets of het openbaar vervoer heb je hier geen last van. Alle reden dus om de auto wat vaker te laten staan!
3. Vanaf 2030 alleen nog nieuwe emissievrije auto’s
Alle nieuwe auto’s moeten vanaf 2030 emissievrij zijn. Daarmee wordt bedoeld dat tijdens het rijden geen CO2 of NOx (stikstofoxiden) wordt uitgestoten. Denk aan een elektrische auto of auto op waterstof. Dit geldt per 2035 ook voor de rest van Europa. Je mag brandstofauto’s nog wel tweedehands (ver)kopen.
4. Belastingvoordelen voor elektrische auto’s worden afgebouwd
De fiscale voordelen voor elektrische auto’s worden stap voor stap afgebouwd. Zoals de wegenbelasting en bpm (aanschafbelasting). Zo betaal je in 2025 nog 25% van de wegenbelasting en in 2026 75%. Vanaf 2030 is de korting verdwenen en betaal je 100%. De bpm-vrijstelling voor elektrische auto’s is per 1 januari 2025 gestopt.
Toch kan een elektrische auto op de lange termijn goedkoper zijn dan een brandstofauto. Wil je weten wat financieel voor jou de beste keuze is? Kijk dan niet alleen naar de aanschafprijs, maar naar álle kosten. Zoals onderhoud, brandstof en verzekeringen. Met deze digitale tool krijg je inzicht in de totale kosten van elektrisch rijden.
Kun je thuis je elektrische auto niet opladen? Dan kun je in sommige gemeenten een openbare laadpaal aanvragen.
5. Een helmplicht voor de elektrische fiets?
Het is nog niet zeker. Maar mogelijk komt er per 2026 een helmplicht voor bestuurders van elektrische fietsen. De Tweede Kamer wil nu al zo’n plicht voor fatbikes, want daar gebeuren veel ongelukken mee. Maar volgens de minister kan een helmplicht alleen gelden voor álle elektrische fietsen. En dus niet alleen voor fatbikes.
Op een speedpedelec moet je trouwens nu al een helm dragen, net als op een snorfiets.
Nationale-Nederlanden helpt bij duurzame mobiliteit
Wil je graag aan de slag met duurzame mobiliteit? Bijvoorbeeld met een elektrische auto of elektrische bestelbus? Wij helpen je de kosten in kaart te brengen.

Click to edit...
click to edit...