
Hugo Houppermans over leven zonder eigen auto
‘Het is een oefening in omdenken. Wat kan er wél?’
Hugo Houppermans besloot om de auto de deur uit te doen. En niet omdat hij in een grote stad woont waar het openbaar vervoer goed geregeld is. Nee, hij leidt een druk gezinsleven in een dorp. Hoe is het leven zonder auto hem bevallen? Is het goed te doen in de praktijk of toch uitdagend? En welke tips heeft hij? Een gesprek over reizen van A naar B zonder eigen auto.
Het is een koude dag in november 2024 als we Hugo Houppermans spreken. Het sneeuwt licht: op zo’n dag is het verleidelijk om de auto te pakken. Voor Hugo, directeur van de Coalitie Anders Reizen, is dat geen optie. Hij heeft een paar maanden geleden besloten zijn auto de deur uit te doen. Samen met zijn gezin besloot hij op 1 augustus 2024 dit ‘experiment’ aan te gaan.
Over de Coalitie Anders Reizen
De Coalitie Anders Reizen bestaat uit ruim zeventig grote werkgevers, waaronder Nationale-Nederlanden. Samen hebben zij als doel de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 (ten opzichte van 2016). Zo dragen ze bij aan een schoner en gezonder Nederland.
Een uitdaging voor het hele gezin
Nieuwsgierigheid en duurzaamheid, dat waren voor Hugo de redenen om de auto weg te doen. Wat levert het bijvoorbeeld financieel op? Hij reed een hybride auto via een auto-abonnement. Hierbij koop je geen auto, maar rijd je een auto op basis van een abonnement. En die kosten bleven stijgen.
“Daarnaast was ik benieuwd hoe we auto’s een minder grote rol in de samenleving kunnen geven”, vertelt Hugo. “We zijn er zó aan gewend. Maar het gaat wel ten koste van de ruimte, bijvoorbeeld voor groen. Of voor kinderen om te spelen in de straat.”
Het gezin van Hugo was het ermee eens om de auto weg te doen: “We hebben het als gezinsuitdaging aangepakt. Dat helpt voor de motivatie: je doet het samen. Daarbij spraken we af om aan het einde van het jaar de balans op te maken.”
‘In het begin ging echt niet alles soepel.’
Voor langere afstanden, zoals familiebezoek, pakt Hugo het openbaar vervoer. Verder doen hij en zijn gezin veel op de fiets. Net als de sportschool: het ritje op de fiets ernaartoe is Hugo’s warming-up en cooling-down. Voor de boodschappen gaan ze naar de buurtsuper. Iets duurder, maar het weegt niet op tegen de kosten van een deelauto. En hebben ze voor de sport van de kinderen ‘rijdienst’? Dan huren ze een deelauto.
Alleen in geval van nood lenen ze de auto van iemand anders. Als er bijvoorbeeld op het laatste moment geen deelauto beschikbaar is. Dat heeft Hugo wel moeten leren, vertelt hij. “Ik was niet meer gewend om hulp te vragen. Maar mensen helpen je graag. En soms krijg je ‘nee’ te horen, maar dat hoort er ook bij.”
De voordelen van leven zonder auto
Wat levert het financieel op: geen auto hebben? Het scheelt Hugo zo’n € 580,- per maand, rekende hij uit. Zo bespaarde hij op benzine en laadkosten, verzekeringskosten en wegenbelasting. Wat er extra bijkwam zijn de kosten voor openbaar vervoer, de huur van deelauto’s en fietsonderhoud.
Ook zorgt het voor plezier. “Onze familie woont best ver weg. De kinderen vinden voor lange afstanden het openbaar vervoer veel leuker dan de auto. Ze hoeven niet stil te zitten, maar kunnen door de trein lopen. En ik kom fitter aan. Ook zakelijk is het ov vaak handig. Ik wil efficiënt zijn in mijn reistijd. Dat kan in de trein: ik kan onderweg gewoon werken.”

Daarnaast loopt en fietst Hugo veel meer. “Die beweging zorgt ervoor dat mijn hoofd na het werk leeg is. Het levert dus ook mentale ruimte op.”
Uitdagingen
“In het begin ging echt niet alles soepel”, kijkt Hugo terug. “Toen mijn vrouw met onze zoon naar de tandarts ging, had ik bijvoorbeeld een deelauto geregeld. Maar ik was vergeten mijn vrouw de pincode te geven. En dan start die auto dus niet… Al moet ik wel zeggen: de apps voor deelmobiliteit werken prima. Ze zijn gebruiksvriendelijk en er is een goede klantenservice. Daar lag het dus niet aan!”
‘Ik zat best vast in het denken vanuit een eigen auto.’
Ook ontdekte Hugo dat zijn ‘verzorgingsgebied’ te groot was. Hij ging normaal gesproken naar de kapper in Amsterdam; nu gewoon naar de kapper in Ouderkerk aan de Amstel. En hij pakte altijd de auto voor de bouwmarkt. Maar in het dorp zit ook een prima kluswinkel. “Ik was afhankelijker van de auto dan ik dacht.”
Een andere uitdaging? Hij miste het gemak en de flexibiliteit van een auto voor de deur. “Ik moet vooraf dus goed plannen. En op tijd een deelauto reserveren als ik die wil gebruiken.”
Een oefening in omdenken
Hugo ontdekte dat hij voorspelbaarheid belangrijk vindt. “Ik heb graag zelf de controle. Daarom pak ik bijvoorbeeld liever de fiets naar het station, in plaats van de bus. Dan is de kans kleiner dat ik mijn aansluiting mis.”
Geen auto bezitten is een oefening in omdenken, merkte Hugo. “Wat kan er wél? Ik zat best vast in het denken vanuit een eigen auto. Zo wilde ik een keer naar de milieustraat. Ik had alles al buiten staan en wilde een deelauto reserveren. Maar een deelauto op zaterdag? Die was allang weg! Toen ben ik met de bakfiets drie keer op en neer gefietst.”
Het hoeft niet perfect
Hugo kreeg volop tips via sociale media. “Iemand vertelde over het Weekend Vrij-abonnement van NS. Daarmee reis je in het weekend onbeperkt. Dat kwam goed van pas met familie die verder weg woont. Ook kreeg ik de tip om in mijn buurt een eigen coöperatie op te zetten met deelauto’s. En de terechte vraag waarom we eigenlijk niet in ons dorp naar de tandarts gaan. Ik ben dus anders naar afstanden gaan kijken. Kan ik het dichterbij zoeken?”
Inmiddels kan Hugo zijn eigen tips daaraan toevoegen. “Je auto de deur uit doen levert veel op. Maar de meeste mensen stappen pas over als er genoeg alternatieven zijn. Als het makkelijk genoeg is. Bijvoorbeeld met een goed ov-netwerk of deelauto’s in de buurt. En dat is nog niet overal in Nederland het geval. Dus kijk vooral wat haalbaar is in jouw situatie.”
En zijn belangrijkste tip: wees niet te hard voor jezelf. “Het hoeft niet perfect. Het was voor mij geen ‘autoloos’ avontuur, want ik gebruik nog steeds deelauto’s. Het is een ‘autobezitloos’ avontuur. Veel mensen kunnen niet zonder auto en dat hoeft ook niet. Maak dan de deelauto onderdeel van je systeem. Dat is ook een positieve verandering.”
Balans opmaken
Goed om te weten: een paar maanden na dit interview, hebben Hugo en zijn gezin de balans opgemaakt van hun experiment. Ze hebben toch gekozen voor een tweedehands elektrische auto. Maar dat een leven zonder eigen auto goed mogelijk is, is wel gebleken.
Al eens gedacht aan een leenautoverzekering?
Heb je zelf geen auto en wil je een keer de auto van de buurman lenen? Dan wil je hem natuurlijk niet opzadelen met een risico. Daarom ontwikkelde OHRA de leenautoverzekering. Hiermee verzeker je alle financiële gevolgen van schade die door de gewone autoverzekering niet vergoed worden.
Lees meer over de leenautoverzekering
Colofon >

Praktijk
verhaal
Click to edit...
click to edit...