Minder, anders en schoner rijden? Dat zit zo
Bij duurzaam rijden denk je misschien al snel aan elektrisch rijden. Maar het is zoveel meer dan dat. Het gaat ook om minder rijden, anders rijden en schoner rijden. In dit artikel lees je welke mogelijkheden daar al voor zijn. En wat de voordelen zijn van minder, anders en schoner rijden.
Ons vervoer gaat er de komende jaren anders uitzien. De overheid neemt namelijk maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat is nodig om de klimaatdoelen te halen.
Welke richting het precies opgaat, is nog onbekend. Maar wat zeker is, is dat het gaat veranderen. Daar willen wij je graag in ondersteunen. Onze support heb je. Want iedereen kan een bijdrage leveren aan een schone en meer leefbare wereld, geloven wij. Dat kun je doen op een manier die bij jou past. En het hoeft ook niet altijd meer te kosten. Waar kun je bijvoorbeeld aan denken?
Minder rijden
1. Meer thuiswerken
Mag je van je werkgever hybride werken? Dan kies je zelf waar je je werk doet. Thuis, op kantoor of in een koffietentje vlakbij. Dat kan heel duurzaam uitpakken. Als je thuiswerkt, maak je minder kilometers en stoot je dus minder schadelijke stoffen uit. Andere voordelen: je hebt minder reiskosten en reistijd. Ook word je minder afgeleid door collega’s. Veel mensen zijn thuis productiever dan op kantoor.
2. Efficiënter rijden
Moet je toch de auto pakken? Rijd dan zo slim mogelijk: zo voorkom je onnodige kilometers. Een routeplanner helpt daarbij. Die geeft verkeersinformatie zodat je files kunt ontwijken. Sommige routeplanners hebben een zuinige (ecologische) optie. Die zorgt ervoor dat je minder kilometers maakt en minder brandstof verbruikt. Wat ook kan: eerst thuiswerken en pas na de files op pad.
De eerste kilometers zijn het duurst en meest vervuilend.
3. Slim plannen
Combineer ritjes om kilometers te besparen. Rijd bijvoorbeeld onderweg van je werk naar huis meteen langs de supermarkt. En doe je boodschappen één keer per week. Dan hoef je niet meerdere keren op en neer te rijden. Bestel je online? Kies dan de milieuvriendelijkste manier om je pakketje te laten bezorgen. Vaak is dat bij een afhaalpunt, op loop- of fietsafstand. Zo kan de bezorger meerdere pakketten tegelijk afleveren. En kies liever niet voor een spoedbestelling. Want dan kan de bezorger geen slimme route plannen.
Ook als ondernemer kun je zorgen voor een slimme ritplanning. Combineer leveringen zodat je met één rit meer bezorgingen kunt doen. Klantbezoeken op de agenda? Laat de routeplanner de volgorde plannen zodat je meerdere afspraken op een dag kunt combineren.
Korte ritjes voorkomen
Wist je dat de helft van de autoritten korter is dan 7,5 kilometer? En een derde korter dan 5 kilometer? Terwijl het eigenlijk beter is om de auto te laten staan voor korte ritjes. Want de eerste kilometers zijn het duurst en meest vervuilend. Dat komt omdat je met een koude motor rijdt. Ook zijn het prima afstanden om op de fiets te doen. En dat brengt ons bij ‘anders rijden’.
Anders rijden
Anders rijden betekent op een slimmere manier omgaan met vervoer. Per ritje bepaal je welk vervoermiddel het meest passend is. Dat is afhankelijk van de afstand, je bestemming en mogelijkheden.
Fietsen en lopen
De fiets pakken in plaats van de auto heeft veel voordelen. Je blijft in beweging, het is milieuvriendelijk en geeft je vrijheid. Want je hebt geen last van files of parkeerproblemen.
Wil je als werkgever je werknemers op de fiets naar kantoor laten komen? Hier vind je financiële regelingen om fietsen naar het werk aantrekkelijk te maken.
Is wandelen voor jou een mogelijkheid? Kies dan voor de ouderwetse benenwagen bij korte afstanden! Gezond, gratis en milieuvriendelijk. De Ommetje-app van de Hersenstichting helpt je om van wandelen een gewoonte te maken.
Acht op de tien ondernemers verwacht over te stappen op deelvervoer.
Openbaar vervoer
Na fietsen en lopen is het openbaar vervoer de duurzaamste manier om te reizen. Treinen, trams, bussen en metro’s vervoeren namelijk veel passagiers tegelijk. Ook worden ze steeds milieuvriendelijker. Maar we zeggen er eerlijk bij dat deze optie niet voor iedereen haalbaar is. Want niet overal in Nederland is het openbaar vervoer al goed genoeg geregeld. En voor sommige mensen is het te duur.
Soms moet je meerdere vervoermiddelen combineren. Eerst een stuk lopen, dan het ov pakken en vervolgens met een deelfiets verder reizen. Mobility as a Service (MaaS) kan hierbij helpen. Dit is een reisadvies op maat voor verschillende soorten vervoermiddelen, ook gecombineerd. Zo kun je je reis online plannen, boeken én betalen: handig!
Als werkgever kun je het ov-gebruik aanmoedigen door werknemers een ov-abonnement te geven. Bijvoorbeeld via de werkkostenregeling (WKR).
Carpoolen en deelvervoer
Omdat je bij carpoolen met elkaar meerijdt, zorgt het voor minder CO₂-uitstoot. En het is ook nog eens goedkoper én gezelliger. Als werkgever kun je dit makkelijker maken met een carpoolplatform voor de organisatie. Daarmee kunnen collega’s zien wie er bij hen in de buurt woont om te carpoolen.
Bij deelvervoer kun je denken aan deelauto’s, maar ook aan scooters, fietsen en bakfietsen. Deelvervoer is trouwens niet alleen een optie voor particulieren. Acht op de tien ondernemers verwacht over te stappen op deelmobiliteit. Dat blijkt uit onderzoek van ANWB in 2024. Een goede zaak, want dat betekent in de toekomst hopelijk meer handige (zakelijke) mogelijkheden.
De leenautoverzekering van OHRA
Leen jij je auto uit aan vrienden? Of leen je zelf een auto voor een dagje weg? Bij OHRA kun je hiervoor de leenautoverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je alle financiële gevolgen van schade die door de gewone autoverzekering niet vergoed worden.
Elektrische alternatieven voor in de stad
De komende jaren worden er in meerdere steden zero-emissiezones ingevoerd. Daardoor moeten ondernemers op zoek naar alternatieven voor benzineauto’s of -busjes.
Dat kan een elektrische bestelbus zijn, maar er zijn meer mogelijkheden. Zoals een elektrische vrachtfiets of een elektrische fietstrailer om bestellingen te leveren. En wat denk je van een elektrische tuktuk om pakketjes te bezorgen? Of als foodtruck?
Vraag je verzekeringsadviseur naar de verzekering van Nationale-Nederlanden voor zulke lichte elektrische voertuigen (LEV’s). Deze worden vaak gebruikt voor kleinere afstanden. Omdat ze licht en elektrisch zijn, zijn ze minder vervuilend dan bijvoorbeeld een auto. En ze nemen minder ruimte in.
Ook zijn er steeds meer ‘stadshubs'. Bij zo’n overlaadstation aan de rand van de stad lever je als ondernemer je spullen af. Vervolgens worden ze met schone voertuigen verder gebracht.
Schoner rijden
Tot slot is schoner rijden belangrijk in de overgang naar duurzaam vervoer. Hiermee bedoelen we de overgang naar elektrisch rijden. Of naar andere vormen van vervoer zonder uitlaatgassen, zoals waterstofauto’s. Soms stimuleert de overheid dit al, bijvoorbeeld met de zero-emissiezones. Daar mogen alleen nog bestel- en vrachtauto’s komen die rijden op elektriciteit of waterstof.
Schoner rijden gaat ook over zuiniger rijden. Daarmee verbruik je minder brandstof. Fijn voor het milieu én voor je portemonnee! Controleer je bandenspanning bijvoorbeeld regelmatig. En schakel sneller door naar een hogere versnelling. Hier vind je nog meer tips om zuiniger en goedkoper te rijden. Goed om te weten: begin 2025 start Nationale-Nederlanden/OHRA een pilot waarin we mensen coachen om slimmer te rijden.
‘Autovrije steden zijn goed voor de lokale economie.’
De voordelen van minder, anders en schoner rijden
Duurzamere mobiliteit vraagt om een andere manier van naar vervoer kijken. En dat is soms wennen. Maar het heeft ook grote voordelen:
1. Een gezonde leefomgeving voor iedereen
Minder, anders en schoner rijden betekent minder uitstoot van schadelijke stoffen. Ook bewegen mensen meer, als lopen en fietsen wordt aangemoedigd. Dat draagt bij aan hun gezondheid en vitaliteit. Minder verkeer betekent ook: meer veiligheid op straat. Want de kans op ongelukken wordt kleiner.
2. Meer ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten
Minder verkeer betekent rustigere, groenere straten met meer plek voor fietsers en voetgangers. En meer ruimte voor kinderen om te spelen en voor buren om elkaar te ontmoeten. Zo wordt de straat weer van iedereen.
Is zo’n autovrije of autoluwe stad slecht voor winkeliers en horeca? Juist niet, volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gaan mensen lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar het centrum? Dan geven ze gemiddeld meer geld uit dan mensen die met de auto komen. Autovrije steden kunnen dus juist goed zijn voor de lokale economie.
3. Hulp bij wateroverlast, hittestress en droogte
Minder verkeer geeft de gemeente een kans om de infrastructuur aan te passen. Minder asfalt en minder parkeerplekken, méér groen. Dat helpt om ons aan te passen op klimaatverandering. Bijvoorbeeld op deze manieren:
- Meer groen betekent minder hittestress. De omgeving en gebouwen worden overdag minder warm en het koelt ‘s avonds sneller af.
- Meer groen zorgt voor een betere waterafvoer bij hevige regen. Het water wordt eerst opgeslagen door bladeren of takken. Pas daarna loopt het naar de bodem en vervolgens in het riool.
- Meer groen helpt bij droogte. Bomen en planten zijn een soort natuurlijke sponzen. Ze vangen het regenwater op en houden dit vast.
Zo helpt Nationale-Nederlanden jou bij de overgang naar duurzaam vervoer
Voor ondernemers
Voor ondernemers hebben we het kennisplatform over duurzaamheid. Zo inspireren en helpen we ondernemers om hun bedrijven toekomstbestendig te maken. Bijvoorbeeld met een stappenplan om over te stappen op elektrisch rijden. En tips om medewerkers bij duurzame mobiliteit te betrekken.
Voor particulieren
Particulieren geven we inzicht in de kosten van elektrisch rijden. Ook beantwoorden we veelgestelde vragen over een laadpaal thuis. Zo willen we zo veel mogelijk drempels weghalen om over te stappen naar een elektrische auto. Rijd jij al minder kilometers met de auto? Dan is de Kilometerverzekering van OHRA misschien interessant voor jou.
Elektrische auto verzekeren
Ook voor je elektrische auto ben je privé of zakelijk goed verzekerd met een autoverzekering van Nationale-Nederlanden. Je hebt dus geen speciale dekking of verzekering nodig. Ondernemers kunnen daarnaast waterstofauto’s en lichte elektrische voertuigen bij ons verzekeren.
